Ekosystem är liv. Det är allt levande, beror på vilken skala man vill kolla, stort ellet litet. Vi kan hitta ekosystem runt ett område eller hela planeten.

För att insidan ska funktionera har vi tänkt balans.

Vi använder oss av gröna växter som har sin naturliga habitat i den sub tropiska klimatet. Vilket passar utmärkt i ett slutet ekosystem där luftfuktigheten kan bli hög. Om vi ställer sfären i direkt solljus, rubbas balansen och systemet kan krascha.

Djuren behövs i ett långvarigt system så vi har hoppstjärtar i jorden som nedbrytare. För att de ska trivas är det bra att hålla 15-20 grader i sfären. På så sätt blir det heller inte för mycket kondens på glaset och man kan se in klarare.

För att glaset ska hålla sig klar på insidan har vi aktivt kol i grunden. Aktivt kol tar bort föroreningar från vattnet och förbättrar klarheten. Om temperaturen sjunker under 15 grader i sfären slutar kolet att fullfölja sin funktion.

Växter kommer att dö, det är naturligt och här kan du följa kretsloppets magi. När en växt dör mullras det ned av jorden som plockar upp näringen och ger energi till växterna. Växterna tar upp vattnet från jorden genom sina rötter och solljus genom bladen för att skapa fotosyntes som i sin tur bildar socker, det växterna livnär sig på för att kunna ge ifrån den livsviktiga energin till oss, syre. Det vi människor andas för att kunna överleva på denna planet. Därför vill vi på Planticum påminna mänskligheten om att vårda moder jord.

Category: Skötsel