c Öppna Alla C Stäng Alla
Det fantastiska med våra slutna ekosystem är att de kräver minimal skötsel. Du kan i lugn och ro åka bort och sfären sköter sig helt själv. Det du behöver göra är att flytta den efter årstid då temperaturen ändras. Under vintern kan den ställas mer i ljuset då dagljustimmarna är så få och under sommaren kan den placeras mer inåt i lägenheten då det blir varmt och ljust länge. Om du öppnar sfären kan vattnet avdunsta och bli torrt i jorden, då rekommenderar vi att vattna med kalkfritt vatten för att inte ge växterna chock. Kalkfritt vatten är regnvatten. Vattnet som samlas i torktumlaren funkar utmärkt.
Category: Skötsel

För att ett ekosystem ska existera och fortsätta sin funktion måste växt- och djurlivet finnas närvarande. Och för att växter och djur ska överleva behövs energi från solen i form av ljus för att upprätthålla hela ekosystemet. Tänk på att inte låta den stå för ljust och inte heller för mörkt för ett balanserat system. 15-20 grader (rumstemperatur) är optimalt för det slutna systemet. Se till att den får ljus men helst inte direkt solljus då det kan bli för varmt. Under sommaren trivs den mer i skugga.

Category: Skötsel

Ekosystem är liv. Det är allt levande, beror på vilken skala man vill kolla, stort ellet litet. Vi kan hitta ekosystem runt ett område eller hela planeten.

För att insidan ska funktionera har vi tänkt balans.

Vi använder oss av gröna växter som har sin naturliga habitat i den sub tropiska klimatet. Vilket passar utmärkt i ett slutet ekosystem där luftfuktigheten kan bli hög. Om vi ställer sfären i direkt solljus, rubbas balansen och systemet kan krascha.

Djuren behövs i ett långvarigt system så vi har hoppstjärtar i jorden som nedbrytare. För att de ska trivas är det bra att hålla 15-20 grader i sfären. På så sätt blir det heller inte för mycket kondens på glaset och man kan se in klarare.

För att glaset ska hålla sig klar på insidan har vi aktivt kol i grunden. Aktivt kol tar bort föroreningar från vattnet och förbättrar klarheten. Om temperaturen sjunker under 15 grader i sfären slutar kolet att fullfölja sin funktion.

Växter kommer att dö, det är naturligt och här kan du följa kretsloppets magi. När en växt dör mullras det ned av jorden som plockar upp näringen och ger energi till växterna. Växterna tar upp vattnet från jorden genom sina rötter och solljus genom bladen för att skapa fotosyntes som i sin tur bildar socker, det växterna livnär sig på för att kunna ge ifrån den livsviktiga energin till oss, syre. Det vi människor andas för att kunna överleva på denna planet. Därför vill vi på Planticum påminna mänskligheten om att vårda moder jord.

Category: Skötsel