Hej kära Planticum-vänner!

Jag känner mig otroligt exalterad över att dela med mig av min passion för ekosystem och hur detta har blivit en spirituell resa för mig. Låt oss dyka in i historien, från Nathaniel Wards upptäckt av det första terrariet till David Latimers långlivade slutna ekosystem, och slutligen, hur jag, Trisha, har tagit denna kärlek till nya höjder.

Nathaniel Ward, en sann pionjär, banade vägen för slutna ekosystem genom sitt terrarium på 1800-talet. Han upptäckte att en hermetiskt förseglad glasbehållare kunde skapa en självförsörjande värld för växter. Denna insikt, som han delade med världen, var startskottet för en ny era av botanisk utforskning.

Ward Cases

Dr. Nathaniel Bagshaw Ward (1791-1868)

 

För att skapa något liknande, fast med min egen twist, har jag utforskat användningen av olika tropiska växter. Att använda inte bara en, utan sex olika plantor, har öppnat upp för en hel värld av omväxling och underhållning. Jag ser på mitt slutna ekosystem som en levande orkester där varje planta har sin egen unika röst och kommunikationsstil. Att observera hur de interagerar och kommunicerar med varandra är som att bevittna naturens eget teaterstycke.

Jämfört med Davids enkla, men fascinerande, ekosystem med endast en planta, visar min variation av växter att naturen kan vara både dynamisk och rolig. Det är som en konstant dans av färger och former som förändras över tid. Det påminner mig om hur vi som människor ständigt förändras och utvecklas genom livets olika faser.

David Latimer och hans 53 åriga ekosystem med plantan Tradescantia

 

Min passion sträcker sig bortom att bara skapa vackra ekosystem; det är också en spirituell resa. Att bevittna det konstanta flödet av förändring i mitt ekosystem reflekterar på många sätt våra egna liv. Precis som växterna som blomstrar och utvecklas, förändras även vi i vårt utseende, personlighet och karaktär.

Det är den andliga dimensionen som fascinerar mig mest. Det är som om mina ekosystem blir en spegel för själva livets kretslopp. Det påminner mig om att omfamna förändring, precis som naturen gör, och att varje fas av livet har sin egen skönhet.

Så, kära vänner, låt oss tillsammans fördjupa oss i skönheten hos dessa slutna ekosystem, där Nathaniels vision, Davids uthållighet och mina innovativa inslag möts. Det är en resa genom tid och natur, en resa som vi alla delar här på Planticum. Tillsammans utforskar vi ekosystemens mysterier och tar del av den eviga dansen av förändring och skönhet.

Jag är själv nyfiken på hur långt Planticum kommer att ta detta. Allt jag gör är av goda avsikter för hela mänskligheten. Jag vill inte lära någon något, tvärtom, vill jag lära mig nytt hela tiden och inspireras av att träffa nya människor och höra deras livshistorier.

Det jag önskar är att ge det jag själv önskar jag hade fått i min uppväxt – stöd. Jag vill att Planticum ska vara en pelare av styrka och medla ett budskap om acceptans. Jag älskar hur olika vi är och tror på att våga utforska olika sidor av sig själv.

Jag är så glad att leverera varje ekosystem till alla som beställer. Jag undrar ofta vilken känsla de har till sina ekosystem som jag har byggt. Hoppas att vi kan prata mer. Vågar ni prata med mig? Haha. Om du vill ha någon att prata med så finns jag här. Jag dömer ingen, jag är öppen med min kärlek till allt och alla.

Jag tror på utveckling och jag tror på människan. Det behövs arbete på den mentala delen för att kunna hålla sig frisk och levande. Det ska bli kul att få bygga nya ekosystem så fort mina vackra damejeanne-glas anländer från tillverkaren. De är speciella och tar tid att skapa, framförallt för att jag söker så klara mineralglas som möjligt, de nya som produceras produceras av återvunnet glas i blandade färger så de är oftast mörka men eftersom jag specialbeställer klar mineralglas så att man ser in så klart som möjligt så är de extra påkostade och har längre leveranstid, för de behöver sortera glasen ytterligare för att få bort de färgade glasen, vilken process va? och de produceras knappt nya. Det mesta på marknaden är gamla men charmiga, oftast hittar man damejeanne på second-hand-butiker.

Så jag beställer dessa unika glaskärl från en leverantör i Spanien. Därför är priset också avsett för dessa glaskärl har sitt pris. Häng med när jag visar allt i detalj. Om du är intresserad av att skapa dessa ekosystem med mig i Stockholm, skicka ett mail så hör jag av mig.

Med kärlek och gröna hälsningar, Trisha

6 olika tropiska växter slingrar sig runt i damejeanne kärl, Planticum’s ekosystem.

 

Fler bilder på Ward Cases: Jag gjorde en sådan i mini växthus form, de är väldigt enkla att plantera, mina damejeanne kärl har en öppning på 3,5 cm så det är lite det som gör det roligare tycker jag! Damejeanne ska det vara JA glasbubblan 😀